FORDON

Magnettåg svävar på vanlig järnväg: ”En milstolpe i vår utveckling”

Ett hjul syns strax ovanför en räl.
Nevomos fordon leviterade 20 millimeter ovanför rälsen under ett test.

Det polska företaget Nevomo, som utvecklar maglev-tåg, har fått ett fordon att sväva på ett konventionellt järnvägsspår. I framtiden spår företaget hastigheter om 550 km/h.

Publicerad

Det sex meter långa och två ton tunga fordonet accelererade från 0 till 100 km/h på elva sekunder. Vid 70 km/h började det sväva 20 millimeter ovanför rälsen.

Testet genomfördes på en drygt 700 meter lång teststräcka i Nowa Sarzyna i Polen. Enligt tillverkaren kom fordonet kom upp i 135 km/h.

Nevomo anser att testet visar att fordonet kunde sväva stabilt och styras magnetiskt på spåret.

– I dag är en milstolpe i Nevomos utveckling. För första gången i järnvägshistorien har ett spårfordon rört sig inte på de existerande spåren utan ovanför dem, utan friktion, säger Przemek Ben Pączek, vd på Nevomo, i ett pressmeddelande.

Här är Nevomos film från testet:

Enligt Nevomo är det första gången i världen som magnettåg körs på konventionella spår. Företaget hävdar att testet kan bli ett genombrott för tågtrafiken eftersom höghastighetståg kan användas på befintlig infrastruktur.

Det behövs dock åtgärder för att uppgradera infrastrukturen med linjärmotorer och magnetsvävarutrustning:

Illustration av Nevomos teknik.
Nevomos teknik.

Nevomo förväntar sig att den teknik som företaget utvecklar, maglev-tåg som kallas Magrail och har inspirerats av hyperloop, kommer att kunna köra i upp till 550 km/h på järnvägsspår.

Det tog Nevomo 3,5 år av forskning och utveckling för att nå resultatet på teststräckan. Nu fortsätter företaget sitt arbete och hoppas få ut sin första version av Magrail för godstransporter 2024.

Illustration som visar hur Nevomos tågvagnar kan se ut i framtiden.
Nevomos maglev-tåg har inspirerats av hyperloop.

Både Japan och Kina har storsatsat på maglev-tåg. 2022 sattes ett rekord i Kina när en vikt på över ett ton accelererades till övr 1 000 km/h, enligt statlig kinesisk media. Enligt den svenska forskaren Henrik Ny når man dock inte så stor praktisk nytta med att gå högre än 500 km/h.

Den polska testanläggningen är en av få platser i Europa som fortsätter med magnettåg, rapporterar den danska tidningen Ingeniøren. Tyskland skrotade maglevtåg 2008 efter stora budgetöverskridanden på en planerad rutt från flygplatsen till centrum av München. Redan 2006 hade tekniken tappat medvind efter en olycka där 23 personer omkom när magnettåget Transrapid krockade med ett arbetsfordon på testbanan.

✉️ Språk- eller faktafel i texten? Skriv och berätta.